Chyża Wiesi i Bogdana ABLEWSKICH Bieszczadzkie Smaki w SMOLNIKU to nie tylko miejsce gdzie można zakupić oryginalne nalewki (Bieszczadzkie Smaki - Nalewki Regionalne), czy chleb „śpiewany”, ale także Warsztat z szeroką ofertą możliwości uczestnictwa w profesjonalnym szkoleniu wypiekania chleba. W Warsztatowej Chyży mieliśmy możliwość zapoznania się z wiedzą z zakresu wypiekania chleba na zakwasie, ale także z pieczenia regionalnych proziaków.
Podczas warsztatów zapoznaliśmy się z pieczeniem:
- białego chleba pszenno-żytniego na zakwasie
- chleba żytniego na zakwasie z ziarnami
- bułek pszennych na zakwasie
- proziaków
Warsztaty były również okazją do spróbowania zrobienia własnego masła, w tym takiego z czosnkiem niedźwiedzim. Między czasie uczestnicy warsztatów mogli skosztować różnorodnych wypieków i przetworów będących w ofercie chyży.
Na koniec wszyscy otrzymali oryginalne receptury.
Zajęcia odbywają się zarówno na miejscu w SMOLNIKU, jak i online, na facebookowej grupie Warsztatowa Chyża - Chleb na zakwasie.
Wiesi i Bogdanowi ABLEWSKIM składamy serdeczne podziękowania za gościnność i wspaniałą atmosferę.