Wizyta miała związek z podjęciem współpracy pomiędzy samorządem Gminy NYÁRÁD a samorządem Gminy KOMAŃCZA. Omówiono także możliwy zakres współpracy w zakresie wymiany kulturalnej i turystycznej.
Była to też okazja do zaprezentowania prac archeologicznych dotyczących cmentarzy i mogił z czasów Wielkiej Wojny, które prowadzone są od 4 lat na terenie gminy KOMAŃCZA m.in. przez Wydział Historyczny Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tym samym, wspólnie zostały złożone wiązanki na cmentarzu wojennym w KOMAŃCZY oraz w BALNICY przy tablicy upamiętniającej bohaterstwo przewodników i kurierów prowadzących w czasie II wojny światowej przerzuty przez „zieloną granicę" na Węgry.
Ponadto, podczas wizyty węgierska delegacja zapoznała się z lokalną kulturą, jak i tradycyjnymi potrawami poprzez prezentację produktów od lokalnych wytwórców. Między innymi zaprezentowane zostały kozie sery oraz gospodarstwo edukacyjne Przedbieszczady W Dolinie Wisłoka - Gospodarstwo Ekoagroturystyczne w WISŁOKU WIELKIM prowadzone przez Beatę WANTUŁA-WINIKAJTIS i Zbyszka WANTUŁE. Następnie delegacja z Węgier udała się do SMOLNIKA, gdzie zapoznała się z ofertą regionalnych nalewek produkowanych przez rodzinną firmę Bieszczadzkie Smaki, która prowadzona jest przez Wiesławę i Bogdana ABLEWSKICH. Dodatkowo Gościom z Węgier zaprezentowano tajniki wypału węgla drzewnego, które szczegółowo zostały omówione Na Wypale - Eko-Muzeum Węgla Drzewnego w RADOSZYCACH, którego pomysłodawcami są Marzena i Paweł ŁABAJ.