W ubiegły weekend w gminie Komańcza było zdrowo, pachnąco i apetycznie, a to za sprawą Wiosennego Smolnikowania z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Było to pierwsza edycja, której towarzyszyły degustacje, pokazy i warsztaty gotowania zorganizowane w Smolniku.
Uczestnicy imprezy mieli okazję zobaczyć, jak instruktorzy Wiesia i Bogdan z Bieszczadzkich Smaków przygotowują makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego. Po prezentacji każda zainteresowana osoba miała możliwość rozwinąć swoje talenty kulinarne pod bacznym okiem ekspertów, poprzez samodzielne wykonanie potrawy.
Na stoiskach królowały smakołyki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a mowa o pieczywie z pesto z dodatkiem słonecznika w formie mini kanapek, chlebku i bagietkach z masłem z czosnkiem niedźwiedzim i wiosennej sałatce.
Pogoda dopisała i na szczęście udało się zorganizować grilla z kolejną dawką pyszności. Uczestnicy mieli okazję skosztować małych ziemniaczków hasselback w papilotach w folii aluminiowej i sera paneer w wersji wytrawnej. Ponadto Wiosennemu Smolnikowaniu towarzyszyła degustacja syropów z oferty Bieszczadzkich Smaków, a każdy uczestnik mógł skosztować ciepłej herbaty.
Wiosenne Smolnikowanie nie tylko rozbudziło zmysły smakowe i węchowe, ale również sprawiło, że zaczęliśmy dostrzegać cenne zalety czosnku niedźwiedziego, który jak widać jest przydatnym składnikiem zdrowej diety.